În majoritatea cazurilor, înregistrarea de stat a căsătoriilor are loc în oficiile registrului. Cu toate acestea, desfacerea uniunii matrimoniale prin contactarea aceluiași oficiu de registratură nu este întotdeauna posibilă. Singura opțiune disponibilă în acest caz este divorțul prin instanțe.

În conformitate cu legislația în vigoare și cu Codul familiei al Republicii Moldova, lista motivelor de încetare a raporturilor juridice de familie cuprinde următoarele:

  • Decesul unuia dintre participanții la uniunea matrimonială.
  • Recunoașterea unuia dintre soți ca decedat prin hotărâre judecătorească.
  • Depunerea unei cereri de divorț de către unul sau ambii soți.
  • Depunerea cererii de divorț de către tutorele legal al unuia dintre soți în cazul recunoașterii acestuia ca invalid.

Divorțul prin prezentarea în instanță poate avea loc dacă:

  • Soții au copii minori în comun
  • Lipsa consimțământului unuia dintre soți la divorț
  • Prezența consimțământului teoretic al unuia dintre soți de a divorța cu sustragerea concomitentă de la prezentarea la registratură

Obligația de a oficializa divorțul prin apelarea în justiție în cazul în care soții au copii minori născuți în căsătorie legală și sunt în comun este condiționată de o eventuală încălcare a drepturilor lor. Chiar și cu acordul ambilor soți de a divorța și în lipsa posibilității de salvare a căsătoriei, se prevede recurs obligatoriu la instanță.

Instanța ține cont de drepturile ambilor soți. Astfel, refuzul unuia dintre participanții la uniunea matrimonială de a divorța și dorința sa de reconciliere și de păstrare a familiei constituie motive suficiente pentru ca dosarul de divorț să fie adus în judecată. În acest caz, este imposibil să divorțezi soții în oficiul de stat.

În practică, există adesea un al treilea caz când ambii soți și-au dat consimțământul la divorț, dar unul dintre ei neglijează cerințele oficiului civil de a participa la întâlnire și nu se prezintă la procedura de divorț. În ciuda încălcării drepturilor primului soț în acest caz, acesta va trebui să depună o cerere de desfacere a uniunii matrimoniale.

Reclamantul trebuie să depună întâmpinare la instanța de pe lângă care pârâtul este de pe lângă locul de reședință. În cazul în care locul de reședință efectivă al pârâtului este necunoscut, atunci cererea de cerere se depune la instanța de la locul de reședință al reclamantului. În mod similar, depunerea unei cereri la instanțele de la locul de reședință al reclamantului este permisă dacă un copil minor locuiește cu reclamantul în mod permanent. Acest lucru este posibil cu condiția ca instanța să stabilească și locul de reședință al copilului minor după pronunțarea hotărârii de divorț.

Procedura de depunere a cererii este guvernată de regulile generale ale legislației in vigoare. Persoana care inițiază desfacerea căsătoriei, în acest caz, se numește reclamant, iar cealaltă parte devine pârâtă. În cerere se prevede mențiunea obligatorie a datelor complete atât ale reclamantei, cât și ale pârâtei. Procesul trebuie să precizeze motivele și temeiurile desfacerii căsătoriei.

Lista documentelor suplimentare care însoțește declarația de cerere include următoarele:

  • Certificat de înregistrare de stat a căsătoriei.
  • Certificatele de naștere ale copiilor minori în comun.
  • Certificate de venit primite de reclamant și pârât în cazul necesității recuperării pensiei alimentare.
  • Un document care confirmă plata taxei de stat.
  • Dacă este disponibil – acordul celei de-a doua părți la desfacerea căsătoriei cu certificarea unui notar.

Atunci când solicitați serviciile unui avocat în timpul unui divorț, puteți conta pe suport calificat, inclusiv în etapa de colectare și pregătire a documentelor. Un avocat vă va ajuta să întocmiți o declarație corectă de cerere și să luați în considerare cazurile de divorț cât mai curând posibil.