Conflictele de muncă sunt neînțelegeri, în care părțile opuse sunt angajatorul și salariatul, care nu au fost soluționate pe cale amiabilă. Subiectul acestor neînțelegeri sunt cel mai adesea încălcări în aplicarea legislației muncii în vigoare și a actelor juridice care reglementează dreptul muncii.

Aici sunt incluse și actele juridice de reglementare legate de încheierea contractelor de muncă, inclusiv cele care prevăd formarea și modificarea condițiilor individuale de desfășurare a activității de muncă.

În mod similar, conflictele de muncă includ litigiile apărute între părți, în care primul este angajatorul, iar al doilea este o persoană care are în trecut un raport de muncă cu prima parte sau intenționează să încheie un contract de muncă cu aceasta, dar a fost refuzată de către aceasta. angajatorul.

Conflictele de muncă includ toate situațiile în care s-a constatat o încălcare a drepturilor unui angajat:

  • concediere ilegală
  • reintegrare la locul de muncă
  • plata cu întârziere a salariilor
  • încasarea restanțelor salariale
  • cheltuieli de calatorie
  • reducerea dimensiunilor
  • dispute de vacanță și așa mai departe.

Asistența profesională a unui avocat care se ocupă de conflicte de muncă prevede mai multe modalități de reprezentare a intereselor mandantului:

  1. Un avocat poate reprezenta interesele unui angajator sau ale unui angajat prin comunicarea directă cu organele relevante ale statului într-o instanță de arbitraj, o instituție judiciară de jurisdicție generală etc.
  2. Avocatul poate oferi sfaturi preliminare cu privire la orice aspecte care afectează realizarea auditului, depistarea încălcărilor existente, eliminarea acestor încălcări și contestația împotriva cerințelor organelor care exercită supraveghere și control.

Asistența profesională a unui avocat poate fi necesară dacă este necesar:

  • intocmirea si inregistrarea contractului colectiv de munca;
  • întocmirea unui aviz motivat din partea organului reprezentativ al salariaților;
  • organizarea si desfasurarea negocierilor, inclusiv consultanta.

Cel mai adesea, principala garanție a soluționării cu succes a unei situații de conflict de muncă este tocmai un avocat competent. Conflictele de muncă se caracterizează printr-o frecvență ridicată a cazurilor de soluționare preliminară pe cale amiabilă tocmai datorită activității profesionale a unui avocat. În plus, în cadrul soluționării preliminare, asistența unui avocat prevede derularea cauzei în condițiile examinării acesteia de către comisia de lucru pentru conflicte de muncă.